Pon-Pet 09:00 - 15:00 izvozniki.dpc@delo.si 01 47 37 678

Program

poslovne konference

Dogodek bo povezoval Gregor Murn.

Organizator si pridržuje pravico do spremembe v programu.

 • Izvozniki 2022

  28. september 2022

 • Razpravljavci – predstavniki uspešnih podjetij s sedežem v Sloveniji in odličnim vpogledom v mednarodno dogajanje – bodo predstavili svoj pogled na upravljanje tveganj v času globalnih šokov. Ti šoki so: dostop do finančnih virov, ki postajajo manj dosegljivi; pokanje dobavnih verig, kar zahteva sprotno prilagajanje in iskanje novih dolgoročnih parterjev; spreminjanje poslovnih modelov, ki so posledica dogajanja v mednarodnem in domačem okolju na eni strani ter spremenjenih pričakovanj in percepcije blagovnih znamk na drugi (pri končnih potrošnikih in partnerjih v poslovnem delu).
  Moderira
  Dr. Slobodan Šešum, Direktorat za gospodarsko in javno diplomacijo, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

 • Na panelu bomo prisluhnili predstavnikom tujih držav – gospodarskim atašejem, ki bodo predstavili svoj pogled na izzive in priložnosti podjetij in širšega mednarodnega sodelovanja, povezanega s trgovinsko menjavo, glede na trenutno dogajanje v evropskem geopolitičnem in gospodarskem prostoru.

 • Na okrogli mizi bodo gospodarski atašeji tesnih gospodarskih partneric Slovenije: Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Francije, Italije odgovorili na vprašanja, povezana z naslednjimi iztočnicami: • Energenti: kako poiskati rešitve, ki bodo Evropi zagotovile potrebne resurse za nov gospodarski zagon? • Trajnostni poslovni modeli v času, ko je evropski mir ogrožena dobrina, obenem pa Stara celina išče recept za ekonomski razvoj prihodnosti. • Politika centralnih bank: kako dolgo bo trajala monetarna zima in kako bo vplivala na Načrt za okrevanje in odpornost, ki je prehod v trajnostne poslovne modele predvidel tudi na podlagi dostopnih finančnih virov? • Poslovni modeli prihodnosti: na katerih predpostavkah naj podjetja izvajajo svojo poslovno transformacijo? • Črni in zeleni labodi ali kaj nas lahko preseneti: je obdobje samoumevnosti miru, dobrega gospodarskega sodelovanja in stabilnosti mimo ali še lahko računamo na blaginjo, kakršno smo poznali v zadnjih 30 letih? • Kam gredo največja svetovna gospodarstva in kakšne partnerje želijo videti v drugih državah, s katerimi sodelujejo?
  Moderira
  Bojan Ivanc, glavni ekonomist, Gospodarska zbornica Slovenije

 • Šoki, ki so doleteli svetovno gospodarstvo, so dodobra spremenili poslovni svet. Tudi pričakovanja in navade, kaj se za podjetnike in podjetnice spodobi in kaj ne. Skupaj z delom od doma se je povečalo število sestankov po video klicih. Na njih pa nekdanja poslovna uniforma obleke in kravate oziroma poslovnega kostima ni več samoumevna. Tudi pri srečanjih v živo se zdi, da je dovoljeno bolj sproščeno oblačenje kot še pred nekaj leti. Zato pa se kozarec vina med poslovnim kosilom sprejema bolj zadržano kot nekoč. Povečalo pa se je tudi število tem, ki jih ni modro odpirati med kramljanjem (»small talkom«), saj lahko nepopravljivo skrhajo medčloveške odnose. Denimo osebno mnenje sogovornikov glede epidemioloških ukrepov in mednarodnih odnosov.

 • Kako navigirati nova minska polja poslovnega bontona v 2022? In kdaj se lahko upravičeno sprostimo?
  Moderira
  Dr. Jure Stojan, partner in direktor razvoja ter raziskav, Inštitut za strateške rešitve

Poslovno konferenco bomo prenašali v živo v sredo, 28. septembra 2022, ob 9. uri na spletni strani delo.si